Modspil i L'hombre

Indledning

Lige så vigtigt som det er at kunne melde sine kort så man får det maksimale ud af dem - og derefter spille dem så godt som muligt - lige så vigtigt er det at kunne spille modstanderne ned i deres meldinger.

I det følgende er opstillet nogle generelle regler for, hvordan jeg mener man bør gebærde sig i modspillet. Der er sikkert ikke mange l'hombrespillere, der er enige i samtlige punkter, men det står jo også enhver frit for at aftale med sin faste makker, hvordan de skal spille. Efter min mening er det vigtigste i modspillet nemlig, at man har faste aftaler med sin makker.


Modspil i trumfspil

Før I køber:

Det er vigtigt at du vurderer om du skal have stikkene, især hvis du skal bytte før din makker.

 1. Skal du ikke have stikkene er det bedst at bytte så der er 6 kort til makkeren (7 eller 5 kort til makkeren er dog også er rimeligt antal, hvis det passer bedre med dine kort).
  1. Prøv at bytte så du får en renonce (en farve hvor du ingen har) - har du en renonce i forvejen kan det ofte betale sig at lade være med at bytte, hvis man har en eller flere trumfer, selv om der så går et eller flere kort ud.

 2. Skal du have stikkene, skal du kun beholde dine trumfer og dine fus-konger (kongerne i de farver, der ikke er trumf).
  1. Har du en af de tre største trumfer, er det dig der skal have skal have stikkene!
  2. Har du tre trumfer, er det dig der skal have skal have stikkene!
  3. Har du to trumfer og en konge er det ofte dig der skal have skal have stikkene! (Hvis trumfarven er sort er det helt sikkert dig!!!)
  4. Har du to trumfer i sort, er det ofte dig der skal have skal have stikkene!

 3. Er der meldt Solo, er det ikke nødvendigt med så mange overvejelser, men:
  1. Du må aldrig bytte 9 kort foran din makker.
  2. Du må kun bytte 8 kort foran din makker, hvis du har en af de tre største trumfer.

BEMÆRK: Du må aldrig bytte en konge væk, når du ikke selv har meldingen, idet det kan snyde din makker.


Efter køb

Vurder om du skal have stikkene

 1. Skal du ikke have stikkene:
  1. Tag aldrig din konge hjem før du er nød til det.
  2. Skal du spille ud igennem din makker er det godt at spille en dame eller knægt (eller et andet stort kort) ud.
  3. Stik altid med det mindst mulige kort, hvis du sidder du i mellemhånd, og din makker sidder i baghånd. Det kan også være rigtig at krybe det udspillede kort, hvis det ikke er ret stort og du tror din makker kan stikke.
  4. Spil aldrig trumf igennem din makker.
  5. Spiller din makker trumf igennem dig, skal du altid spille trumf igennem spilleren.
  6. Du må aldrig underspille en konge hvis det ikke er nødvendigt. Har du fået det ene stik du skal have (eller har udspillet) - og du ikke har andre muligheder - kan det være nødvendigt at underspille en konge.
  7. Har du ikke fået det stik du skal have, skal du forsøge at holde både et lille og et stort kort i alle farver.
  8. Har du en fus-konge singleton (kongen sidder alene), og gode chancer for at få et stik et andet sted, skal du ofte smide denne konge af hvis du får chancen.
  9. Har du fået det stik du skal have, skal du når du får chancen for at smide af, smide dine store kort, så du ikke kommer i vejen for din makker.

 2. Skal du have stikkene:
  1. Tag dine fus-konger hjem. Eneste undtagelse er hvis du skal have stik på eksempelvis både konge og knægt i en fus-farve, for at få 4 stik.
  2. Det er også godt at spille en singleton dame ud. (har din makker kongen gardé (kongen plus et eller flere små kort i samme farve), vil han så kunne stå af (undlade at stikke). Kommer udspillet derimod fra spilleren - og din makker sidder i mellemhånd - er det ikke sikker at han tør lade være med at stikke med kongen).

 3. Kan du ikke tage 4 stik, men har gode chancer for at få 3 stik må du - hvis du sidder foran spillet - spille på remis (alle får tre stik) : Start evt. med at spille en fus-konge ud i den farve hvor du har flest - og fortsæt med at spille i denne farve, hvis du får det første stik.


Spiller I imod en Tourné Respekt, og det ikke er Manillen (den næststørste trumf) der er tourneret op, skal man altid spille trumf igennem spilleren - UNDTAGEN hvis man selv har manillen.

Somme tider kan det være nødvendigt at spille trumf til spilleren for at undgå at han får for sine små trumfer, men det er sjældent en fordel for en modspiller at begynde at trække trumfer.

Man må (næsten) aldrig stikke en fus med Spar Es.


Modspil i REN NOLO

Afsmid

Når din makker spiller, hvor du er renonce (i en farve hvor du ikke har nogen kort), er det vigtigt at kunne vise hvornår man har spillet det sidste kort i en farve.

Følgende fremgangsmåde kan med fordel benyttes:
 1. Du vælger den farve, det er bedst at blive renonce i.
 2. Du smider først det næstmindste kort (har du konge og fire, er kongen det næstmindste kort)
 3. Derefter smider du det trediemindste kort, så det fjerdemindste osv.
 4. Til sidst smider du det mindste kort - og nu ved din makker at du ikke har flere kort i denne farve.

Opgave: Din makker smider spar konge af til dit udspil i ruder. Hvor mange spar har din makker tilbage?

Har du et væltekort, skal du passe på ikke at smide alle dine store kort, idet der hvis du smider alle dine store kort er en stor risiko for at du ikke kan komme ind og spille dit væltekort (et væltekort er ikke altid det mindste kort i en farve, det kan også den næstmindste og den trediemindste i samme farve).


Udspil

Første udspil

 1. Spil en singleton ud hvis du har en (hvis din singleton er et af de sorte esser eller røde syvere - og du skal spille igennem din makker - må du aldrig spille denne singleton. Hvis du skal spille ud igennem Noloen, er det en vurderingssag, om man vil spille en singleton rød syver eller sort es ud).
 2. Har du flere singleton´er, så spil den mindste - se dog parentesen ovenfor.

Andet udspil

 1. Hvis du tror at du har det kort der skal vælte Nolo´en skal du svare din makker, idet der er stor sandsynlighed for at makkeren spillede en singleton ud (hvis du ikke har "væltekort", men selv har en singleton skal du ofte spille din singleton i stedet for at svare makkeren ).

Generelt

 1. Har din makker sagt spil, kan du godt regne med at han sidder med et af de sorte esser. Har du derfor en af de sorte toere, er det godt at spille den ud.
 2. Har du for eksempel spar es og spar 3 og skal spille ud igennem Noloen, skal du altid starte med at spille Spar Es - ikke spar tre.


Modspil i KØBE NOLO

Som modspillet i Ren Nolo, bortset fra at man skal tage hensyn til at spilleren kan have købt et halvstort kort, der evt. kan være singleton. D.v.s. man skal være forsigtig med at spille store kort ud.


© Leif Hansen 2003 Startside